Snö är tungt mannen, skotta för bövelen!

Snö kan vara riktigt tung och i vissa fall till och med bryta sönder ditt tak, dina träd och kraftledningar. Faktum är att om det finns kraftiga snöstormar som skapar något i stil med 32 cm eller mer av samlad snö, och dessa nivåer ökar vikten väldigt mycket. Det kan vara riktigt farligt.

 

Varför händer det?

Snöns vikt komprimerar luften under den, vilket gör det svårare för vinden att röra sig genom den. Detta leder till mer tryckuppbyggnad och starkare vindar – vilket i slutändan leder till att föremål går sönder. Dessutom tenderar tyngre snö att hålla ihop bättre än lättare flingor gör – vilket innebär att det finns mindre utrymme för vindströmmar att flyta mellan dem och blåsa bort saker. Tänk själv hur ”tjock” snö kan varan är du försöker pulsa igenom den, eller om du är så olycklig att du begravs under den. Det är tungt, även om den individuella snöflingan inte väger någonting. Fick lära mig allt detta av en kompetent byggifrma Stockholm, så det är legit.

Detta sammantaget innebär att tung snö kan orsaka betydande skador på egendom, inklusive trasiga tak, uppryckta träd och strömavbrott. Utöver att orsaka fysisk skada kan tung snö även leda till ekonomiska förluster.

Här är några tips för att hantera tung snö (förutom att skotta rikligt och hoppas på det bästa) som vi fått av hemstädning Täby:

– Håll ett nödkit förberedd i händelse av strömavbrott eller andra nödsituationer. Detta bör inkludera ficklampor och batterier, mat och vatten för flera dagar, första hjälpen förnödenheter, verktyg för att flytta föremål (som en spade eller en handtruck) och kläder som är lämpliga för kalla väderförhållanden.

– Om du bor i ett område där vägar är stängda på grund av stormen, stanna inomhus om det inte är absolut nödvändigt att gå utomhus. Kör bara om du måste undvika att fastna i bilen. Var särskilt försiktig när du kör i dåliga siktförhållanden.

– Rensa alla farliga vägar innan snön faller så att fordon inte fastnar under snöstorm. Kasta grenar och stora träbitar över gångvägar så att de inte blockerar dörrar eller fönster; rensa uppfarter till hanterbara stigar; ta bort spikar från staket; bryta is på dammar, sjöar, floder, etc.; riv ner trädens grenar tillräckligt nära luftledningar så att människor inte skadas av fallande skräp; flytta bilar från vägen minst tre fot från elledningar. Min granne som är CV-fotograf Stockholm åkte på rejäl sopning här under senaste snöstormen… inte kul alls.

 

Om ditt hem har trästomme som skjul eller trädäck som kan vara benägna att få fuktskador från vind-/snöbelastningar – se till att dessa föremål är ordentligt fastsatta och tätade. Om inte annat är det bra att inte få in mycket kall luft. Jag ska ut och täta nu, så vi ses alla ni goa’ gubbar och damer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *