Fanns avlopp under antiken?

Välkommen alla historienördar till dagens historielektion!

Idag ska vi nämligen lära oss om något riktigt ”skitviktigt”, nämligen, hur såg det ut med avlopp under antiken? Det kanske låter löjligt, men för någon som en gång i tiden skulle bli historielärare är det faktiskt intressant. Tänk också på att vi faktiskt tar avlopp för givet. Det är inget som ”alltid funnits”, och bara en sådan sak som rinnande vatten är egentligen något av ett mirakel.

Avloppen i antikens Rom byggdes för att ta bort avloppsvatten från staden – inte minst för att undvika lukt, men också för att förhindra sjukdomar och bakterier. Avloppen var ett system av tunnlar som samlade upp regnvatten och avloppsvatten från staden och transporterade det till en annan plats. I det antika Grekland fanns det inget ”organiserat avloppssystem” på samma sätt som i Romarriket (allt som oftast, som alltid i historien så finns det varianter) men folk kastade ofta ut sitt avfall genom sina fönster när det saknades ordentliga kanalsystem. Närheten till vatten i antika Grekland gjorde att hamnstäder kunde ”disponera” av sitt avfall på flera sätt. Typ som en badrumsrenovering Vällingby som går riktigt, riktigt snett.

Det antika Roms och Greklands avloppssystem

Forntida romare och antika greker var med andra ord två av de första civilisationerna som hade någon slags fungerande, i modern mening, avloppssystem. Romarna byggde över tiden i sitt imperium ett nätverk av underjordiska avlopp som samlade upp avloppsvatten från hem och allmänna bad, som sedan rann ut i större huvudavlopp och sedan ut i floden Tibern.

Det antika Roms avloppssystem var mer avancerat än det antika Greklands eftersom det dels var ett organiserat imperium med tillgång till många olika resurser, mankraft och teknik, dels för att vattenakvedukter och rörledningar var ett större fokus. Å andra sidan bestod det antika Greklands avloppssystem av bara ett stort avlopp som rann ut direkt i en vik eller ett hav. Det är lite som att romarna hade HDMI-kablar medans grekerna hade VGA-kablar.

Vikten av avloppssystemet i det dagliga livet

Det romerska avloppssystemet var en viktig faktor i romarnas dagliga liv. Det var ett genialiskt sätt att hantera sitt avlopp, vilket hade varit ett stort problem om det inte hade varit för innovationen av avloppen. Om de inte haft systemet skulle sjukdomar och allmän otrivsel vara ett enormt problem.

Det uppskattas att över 1 miljon romare hade tillgång till detta avloppssystem, och det fungerade i cirka 700 år innan det förföll på 700-talet e.Kr. Snacka om kvalitet, ändå! Håller nästan lika länge som en god prilla av BLCK Watermelon 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *